Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svazek obcí Nová Lípa podporuje domácí kompostování

2. 8. 2017

DSO Nová Lípa podala žádost na nákup kompostérů pro domácí kompostování - projekt s názvem PREVENCE VZNIKU ODPADU NA ÚZEMÍ DSO NOVÁ LÍPA

 

Projekt vznikl na základě iniciativy obcí sdružených v rámci DSO Nová Lípa, dále obcí, které se do projektu připojily a následného zájmu občanů o kompostéry, štěpkovač a kontejner na textil. Záměrem projektu je předcházení vzniku odpadů pomocí domácího kompostování, tedy pořízení kompostérů (o objemu 1050l), které budou určeny občanům/domácnostem zapojených obcí a dále pořízení štěpkovače pro zmenšení objemu dřevní hmoty/větví z domácností a pořízení kontejneru na textil. Pořízení kompostérů je bráno jako motivační prvek, který přiměje občany biologicky rozložitelnou složku kompostovat na svém pozemku a předcházet tak vzniku odpadu ukládaného na skládku, což je hlavním cílem tohoto projektu. Projekt bude spolufinancován v rámci Evropských strukturálních a investičních fondů, Operačního programu Životního prostředí.

 

Do projektu se zapojilo celkem 18 obcí sdružených v DSO Nová Lípa (Horní Ves, Hojovice, Střítež, Stojčín, Ústrašín, Veselá, Častrov, Nová Cerekev, Bělá, Bohdalín, Božejov, Mezná, Moraveč, Včelnička, Rodinov, Mnich, Černovice, Leskovice) a 3 obce, které se do projektu zapojili na základě Čestného prohlášení o zapojení obce do projektu (Těmice, Batelov a Nový Rychnov). V těchto celkem 21 obcích žije 10 557 obyvatel. V rámci realizace projektu se pořídí a rozdá do domácností zapojených obcí celkem 1 815 ks kompostérů, 1 štěpkovač, který bude na základě výpůjčky sloužit pro naštěpkování dřevní hmoty/větví z domácností a 1 kontejner na textil, který bude určen ke shromažďování oděvů od občanů zapojených obcí. Dle přepočtových koeficientů je předpoklad, že se v kompostérech za rok zpracuje 1 143,45 t biologicky rozložitelné složky.

 

Počátek realizace projektu byl stanoven na březen 2018. Celkové způsobilé náklady projektu byly vyčísleny na 6.342 tis. Kč, přičemž na 85% nákladů, tj. 5.391 tis. Kč je žádána dotace a 15% nákladů, tj. 951 tis. Kč bude pokryto vlastními zdrojí zapojených obcí.